Sposób przygotowania:
Podstawowy przepis na łososia
Przepis na tego łososia jest banalnie prosty jednak wydobywa z łososia pełnie smaku. Duży dzwonek łososia myjemy i zdzieramy nożem odstające łuski i dzielimy go na pół. Odkrawamy kręgosłup i pęsetą wyciągamy ości (najlepiej naciskać łososia ręką wtedy wyczujemy miejsca, w których ości się znajdują i po mocniejszym nacisku kawałek ości powinien wyjść na zewnątrz, przez co łatwiej będzie nam można ją wyciągnąć). Piekarnik nastawiamy na 220 stopni i na blasze kładziemy papier do pieczenia, smarujemy go bardzo cienką warstwą oleju i posypujemy solą. Gdy piekarnik się rozgrzeje łososia kładziemy na skórze (!) i pieczemy przez 10-15 minut aż nabierze jasno różowego koloru. Po wyciągnięciu oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Łosoś jest gotowy do podania. Sama uwielbiam go z sosem bazyliowym, który nadaje tej rybie wyjątkowego posmaku. https://gotujmy.pl/delikatny-sos-ze-swiezej-bazylii,przepisy,178253.html Bon appetit!