Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

podstawowy sos majonezowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

sos idealny do sałatek, surówek, frytek, baza pod sos czosnkowy, chrzanowy czy tzatziki

podstawowy sos majonezowy

Składniki:

podstawowy sos majonezowy

 

  • 5 łyżek śmietany
  • 500 ml oleju ( odpowiedni jest słonecznikowy)
  • 2 płaskie łyżki musztardy (np. sarepska)
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • ew. sól (zależy do czego zużyjemy sos)

Sposób przygotowania:

podstawowy sos majonezowy
Do wysokiej miski (ja używam plastikowego wiaderka po twarogu) wbijamy jajko, dodajemy musztardę i sok z połowy cytryny, cukier oraz sól. Miksujemy na gładką masę. Następnie nieustannie miksując, wlewamy BARDZO małym strumieniem olej. Łącznie miksowanie takiego majonezu zajmuje około 5 minut, będzie to widoczne po konsystencji. Na koniec dodajemy śmietanę. Można zwiększyć proporcje śmietany o ile chcemy uzyskać nieco lżejszy sos.

Tagi:

sosy