Sposób przygotowania:
Poduszeczki z jabłkami
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w drobną kostkę.
Przekładamy pokrojone jabłka miseczki, dodajemy łyżkę cukru i łyżeczkę cynamonu i mieszamy razem.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8 kwadratów. Na jednej połowie każdego kawałka ciasta układamy sporą łyżkę jabłek.
Na drugiej połowie kawałka ciasta robimy kilka nacięć i ciastem z nacięciami przykrywamy ciasto z jabłkami. Sklejamy brzegi i robimy na nich wzorek widelcem. Jajko mieszamy widelcem i smarujemy nim każdą "poduszeczkę".
Posypujemy ciastka pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na ciepło.
Przekładamy pokrojone jabłka miseczki, dodajemy łyżkę cukru i łyżeczkę cynamonu i mieszamy razem.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8 kwadratów. Na jednej połowie każdego kawałka ciasta układamy sporą łyżkę jabłek.
Na drugiej połowie kawałka ciasta robimy kilka nacięć i ciastem z nacięciami przykrywamy ciasto z jabłkami. Sklejamy brzegi i robimy na nich wzorek widelcem. Jajko mieszamy widelcem i smarujemy nim każdą "poduszeczkę".
Posypujemy ciastka pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na ciepło.