slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Poduszeczki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Zapraszam na smakowity deser jesienny. Zapiekane kawałeczki jabłek z dodatkiem cynamonu zapiekane w cieście francuskim to świetne połączenie.

Poduszeczki z jabłkami

Składniki:

Poduszeczki z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Poduszeczki z jabłkami
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w drobną kostkę.

Przekładamy pokrojone jabłka miseczki, dodajemy łyżkę cukru i łyżeczkę cynamonu i mieszamy razem.

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8 kwadratów. Na jednej połowie każdego kawałka ciasta układamy sporą łyżkę jabłek.

Na drugiej połowie kawałka ciasta robimy kilka nacięć i ciastem z nacięciami przykrywamy ciasto z jabłkami. Sklejamy brzegi i robimy na nich wzorek widelcem. Jajko mieszamy widelcem i smarujemy nim każdą "poduszeczkę".

Posypujemy ciastka pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na ciepło.