slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Rogaliki 3-składnikowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapraszam na proste w przygotowaniu i smaczne rogaliki. Ja dałam do środka masę kajmakową. Rogaliki wyszły niezwykle kruche.

Rogaliki 3-składnikowe

Składniki:

Rogaliki 3-składnikowe

 

  • 2 szkl mąki+do podsypania
  • 100 g masła
  • 150 g twarogu
  • nadzienie: kajmak

Sposób przygotowania:

Rogaliki 3-składnikowe
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło i twaróg. Zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka i do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie na stolnicę wyjmujemy ciasto, podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na 2 duże i cienkie okręgi. Każdy okrąg dzielimy na 8 trójkątów.

Na końcu grubszego końca smarujemy odrobiną kajmaku i zwijamy w rogalik od najszerszej strony, lekko zgniatamy końce aby kajmak nie wyleciał w czasie pieczenia.

Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.