Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser. Ciastka z dużą ilością jabłek, cynamonem i miodem. Coś słodkiego w kilka chwil.

Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem

 

  • ciasto francuskie 300 gram
  • jabłka 2 duże szt
  • mielony cynamon 1 czubata łyżka
  • cytryna 1/2 szt
  • miód prawdziwy 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • masło 1 łyżeczka
  • żółtko jaja 1 szt

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

Mieszamy jabłka z cukrem waniliowym oraz cynamonem i dusimy je na maśle przez 5 minut.

Na koniec dodajemy miód, mieszamy.

Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem.

Kroimy ciasto na prostokąty, na jedną połowę nakładamy jabłka, pozostałą połowę nacinamy.

Formujemy ciastka. Wierzch smarujemy rozbełtanym żółtkiem.

Pieczemy ciastka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15 minut z termoobiegiem.
Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem
Mieszamy jabłka z cukrem waniliowym oraz cynamonem i dusimy je na maśle przez 5 minut.
Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem
Kroimy ciasto na prostokąty, na jedną połowę nakładamy jabłka, pozostałą połowę nacinamy.
Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem
Formujemy ciastka. Wierzch smarujemy rozbełtanym żółtkiem.