Sposób przygotowania:
Ciasteczka bakaliowe
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone masło, posiekać nożem.
Następnie dodać żółtka jaj, szczyptę soli, cukier, zagnieść szybko ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części, do drugiej części ciasta dodać śmietanę i kakao, zagnieść ciasto, schłodzić przez 60 minut w lodówce.
Podzielić ciasto białe i kakaowe na cztery części.
Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 9 × 15 cm.
Układać na przemian ciasto ciemne, ciasto jasne, posypać każde ciasto, orzechami włoskimi tartymi i ułożyć bakalie.
Wszystkich bakalii ma być szklanka.
Na samym końcu, położyć na cieście papier do pieczenia i lekko dociskając rozwałkować ciasto na płasko.
Owinąć ciasto w papier i odstawić do zamrażalki na 30 minut.
Po tym czasie pokroić na kawałki ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez 15-20 minut.
Następnie dodać żółtka jaj, szczyptę soli, cukier, zagnieść szybko ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części, do drugiej części ciasta dodać śmietanę i kakao, zagnieść ciasto, schłodzić przez 60 minut w lodówce.
Podzielić ciasto białe i kakaowe na cztery części.
Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 9 × 15 cm.
Układać na przemian ciasto ciemne, ciasto jasne, posypać każde ciasto, orzechami włoskimi tartymi i ułożyć bakalie.
Wszystkich bakalii ma być szklanka.
Na samym końcu, położyć na cieście papier do pieczenia i lekko dociskając rozwałkować ciasto na płasko.
Owinąć ciasto w papier i odstawić do zamrażalki na 30 minut.
Po tym czasie pokroić na kawałki ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez 15-20 minut.