Paczajka

Paczajka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Poduszkowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty serniczek, a tak niezwykle wyglądający.

Poduszkowiec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Poduszkowiec

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 220 g mąki
  • 180g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125ml oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 125ml wody

 

  • Masa:
  • pół kilo twarogu sernikowego
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 100g cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Poduszkowiec
Ciasto: Żółtka utrzeć z połową cukru. Dolać olej i wodę i utrzeć ponownie. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszać razem masę białkową i żółtkową. Lekko wymieszać łyżką. Do tego przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wylać na nią ciasto. Wyrównać, by nie było górek. Masa: Twaróg, budyń w proszku i cukier dokładnie zmiksować ze sobą. Przełożyć do woreczka foliowego i uciąć róg. Wyciskać masę na ciasto tworząc kratkę.Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut.
Poduszkowiec
Tak wygląda ciasto tuż przed włożeniem do piekarnika.