reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 649]

Poduszkowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale też mocno czekoladowym smakiem, wilgotnym ciastem, no i do tego jeszcze ser;)

Poduszkowiec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Poduszkowiec

 

  • 5 jaj

 

 

  • 180 g cukru

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 125 ml oleju

 

  • 125 ml wody

 

  • 3 łyżki kakao z wiatraczkiem

 

  • Masa serowa

 

  • 500 g sera z wiaderka

 

  • 1 op budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru

 

  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

Poduszkowiec

ciasto kakaowe

Poduszkowiec
Ciasto czekoladowe jest bardzo delikatne

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Do ubitych białek dodajemy cukier- ucieramy do jego rozpuszczenia, a następnie po jednym żółtku.

Wyłączamy robot i dalej pracujemy już szpatułką.

Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao- delikatnie, ale dokładnie mieszamy

Wlewamy wodę wymieszaną z olejem i ponownie mieszamy.

Ciasto przekłądamy na blachę - u mnie zawsze wyłożoną papierem do pieczenia, ale można ją tylko wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

masa serowa

Poduszkowiec
ser ucieramy z resztą składników tylko do połączenia

Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier i budyń- ucieramy do połączenia się skłądników

przygotowanie ciasta

Poduszkowiec
masę serowo wyciskamy w równych odległościach

Masę serową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy paski wzdłuż i wszerz na cieście czekoladowym

Żeby wyszło nam w miarę równo, to najlepiej jest zacząć od środka blachy i dalej dzielić ciasto na równe kawałki aż do wykorzystania masy serowej.

pieczenie

Poduszkowiec
w trakcie pieczenia ser będzie opadał na dno,

Ciasto pieczemy w 180 st przez 30-35 minut, do suchego patyczka- sprawdzamy ciasto czekoladowe, nie ser.

Tagi:

sernik