dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Seromakowiec na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne warstwowe ciasto, które nie jest wcale takie trudne w sporządzeniu, więc z całym przekonaniem polecam :)

Seromakowiec na kruchym spodzie

Składniki:

Seromakowiec na kruchym spodzie

Ciasto kruche:

Masa makowa:

  • 1 puszka masy makowej
  • 3 białka
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu (wiaderko)
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Seromakowiec na kruchym spodzie

Krok 1 - ciasto kruche:

Seromakoweiec na kruchym spodzie
Wszystkie składaniki ciasta zagniatamy ze sobą.

Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy. Formujemy w wałek, owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozkładamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i ciasto lekko podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krok 2 - masa makowa:

Seromakoweiec na kruchym spodzie
Pianę z białek dokładnie mieszamy z masą makową.

Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy.

Krok 3 - masa serowa:

Seromakoweiec na kruchym spodzie
Na masę makową wykładamy masę serową i wyrównujemy.

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniową dodajemy twaróg. Miksujemy. Dodajemy budyń i rozpuszczone i wystudzone masło. Dokładnie mieszamy. Na masę makową wykładamy masę serową. Wyrównujemy. Pieczemy ok 1 godzinę w 170 stopniach.
Smacznego!