slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Marchewkowe ciasto mieszane bezglutenowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mokre i wilgotne ciasto pełne dobrych składników. Dobry pomysł na przemycenie marchewki dzieciom. Polecam

Marchewkowe ciasto mieszane bezglutenowe

Składniki:

Marchewkowe ciasto mieszane bezglutenowe

 

  • 4-5 średnich marchewek
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl wiórków kokosowych
  • 0,5 szkl rodzynek
  • 0,5 szkl orzechów ziemnych posiekanych
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 szkl cukru
  • 200 ml maślanki
  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • keksówka 12x24

Sposób przygotowania:

Marchewkowe ciasto mieszane bezglutenowe
Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski i dodajemy wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki, cukier, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Mieszamy. W drugiej misce łączymy jajko, olej i maślankę. Przelewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w 200 stopniach. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.