Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik poduszkowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kolejny przepis znaleziony w starym zeszycie.Do przepisu wprowadziłam własne zmiany.Serniczek wyszedł bardzo pyszny.

Sernik poduszkowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik poduszkowiec

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki oleju
  • 3 płaskie łyżki kakao

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik (gotowego w wiadereczku)
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Sernik poduszkowiec
Ciasto: Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę.Do utartych dodajemy olej i wodę i ucieramy.Następnie do masy żółtkowej dodajemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli,stopniowo dodajemy pozostały cukier i ubijamy,następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Masa serowa: Jajko i żółtka ucieramy z cukrem,budyniami w proszku i serem.Ciasto przekładamy do blaszki,o wymiarach 24 cm x 35 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Na ciasto za pomocą szprycy wyciskamy masę serową tworząc kratkę. Ciasto pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 190 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
Sernik poduszkowiec
Składniki na ciasto ubijamy i wykładamy na blaszkę.
Sernik poduszkowiec
Składniki na masę serową dokładnie ucieramy.
Sernik poduszkowiec
Na ciasto wykładamy masę serową tworząc kratkę.