Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Podwójnie orkiszowy chlebek ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tym razem postanowiłam upiec chlebek z dużą ilością orkiszu, który jest bardzo zdrowy. Upieczony chlebek w smaku wyszedł bardzo dobry. Polecam go.

Podwójnie orkiszowy chlebek ze słonecznikiem

Składniki:

Podwójnie orkiszowy chlebek ze słonecznikiem

 

  • 700 g mąki krupczatki
  • 300 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 2 łyżki ostropestu mielonego
  • 3 łyżki otrąb orkiszowych
  • 150 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 1 łyżka soli
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 litr letniej wody

Sposób przygotowania:

Podwójnie orkiszowy chlebek ze słonecznikiem

1.

Podwójnie orkiszowy chlebek ze słonecznikiem
Wsypanie do miski krupczatki, mąki orkiszowej, ostropestu i otrąb

Do miski wyspać mąkę krupczatkę, mąkę orkiszową, ostropest mielony oraz otręby orkiszowe, wymieszać.

2.

Podwójnie orkiszowy chlebek ze słonecznikiem
Wsypanie do miski słonecznika łuskanego i wymieszanie

Dosypać słonecznik łuskany i ponownie wymieszać łyżką drewnianą.

3.

Podwójnie orkiszowy chlebek ze słonecznikiem
Dosypanie cukru kryształu i ponowne wymieszanie

Wsypać cukier kryształ, za każdym razem mieszać.

4.

Podwójnie orkiszowy chlebek ze słonecznikiem
Dosypanie soli kuchennej do miski i wymieszanie

Dosypać sól kuchenną i znowu wymieszać.

5.

Podwójnie orkiszowy chlebek ze słonecznikiem
Poskubać w palcach świeże drożdże i dodać do miski

Świeże drożdże rozdrobnić w palcach i dodać do pozostałych składników.

6.

Podwójnie orkiszowy chlebek ze słonecznikiem

Na końcu wlać letnią wodę.

7.

Podwójnie orkiszowy chlebek ze słonecznikiem

Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

8.

Podwójnie orkiszowy chlebek ze słonecznikiem

Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze na 15 minut.

9.

Podwójnie orkiszowy chlebek ze słonecznikiem

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.

10.

Podwójnie orkiszowy chlebek ze słonecznikiem

Wystudzić na kratce. Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo