Sposób przygotowania:
Chleb pszenno żytni ze słonecznikiemWykonanie ciasta chlebowego :
Do misy wsypuje przesianą mąkę pszenną i żytnią, robię w niej dołek. Do miseczki wlewam ciepłą wodę( szklanka wody), dodaje drożdże i cukier, mieszam do rozpuszczenia. Dodaje 2 łyżki mąki i mieszam. Zawiesinę zostawiam na 15 minut by rozczyn wyrósł. Po 15 minutach przelewam rozczyn do przygotowanej mąki dodaje resztę ciepłej wody, sól i słonecznik. Wyrabiam ciasto rękoma koło 15 minut. Zostawiam do wyrośnięcia w misce na godzinę.
Po godzinie wyrabiam jeszcze rac ciasto i przekładam je do naczynia żaroodpornego obsypanego wcześniej mąką. Rękę maczam w wodzie i smaruje wierzch ciasta chlebowego, posypuje słonecznik. Piekę chleb w 200 stopniach 45 minut. Studzę na sicie. Musiałam skosztować jeszcze cieplny z pyszną roladą z boczku.