Sposób przygotowania:
Chlebek pełnoziarnisty ze słonecznikiem
Słonecznik zalewamy wodą i moczymy jakiś czas. Kruszymy drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru i 3 łyżek mąki odstawiamy aż wyrosną. Do miski robota wsypujemy mąkę dodajemy sól, olej, wlewamy wyrośnięte drożdże resztę wody i dodajemy namoczony i odsączony słonecznik, wyrabiamy ciasto Ciasto zostawiamy na jakiś czas w misce aż trochę podrośnie przerabiamy jeszcze raz. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem aż wyrośnie. Ciasto dajemy do foremki wyłożonej papierem , nakrywamy i czekamy aż znowu wyrośnie. Wyrośnięte ciasto smarujemy wodą. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 st i pieczemy na dolnej półce około 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy. POLECAM!!!!
gusia1000
gosia56
Dziękuję naprawdę chlebek był pyszny .