Sposób przygotowania:
Domowy chlebek z bakaliami1.
Wsypać do miski mąki i ostropest mielony, wymieszać.
2.
Dosypać złote i królewskie rodzynki oraz pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie, znowu wymieszać składniki.
3.
Wsypać cukier kryształ, za każdym razem mieszać.
4.
Wsypać sól kuchenną.
5.
W palcach rozdrobnić świeże drożdże i dosypać do reszty składników, wymieszać łyżką drewnianą.
6.
Na końcu wlać letnią wodę i dokładnie wymieszać.
7.
Pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut do wyrośnięcia.
8.
Ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze na czas 15 minut.
9.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !