Sposób przygotowania:
Domowy chlebek z bakaliami1.

Wsypać do miski mąki i ostropest mielony, wymieszać.
2.

Dosypać złote i królewskie rodzynki oraz pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie, znowu wymieszać składniki.
3.

Wsypać cukier kryształ, za każdym razem mieszać.
4.

Wsypać sól kuchenną.
5.

W palcach rozdrobnić świeże drożdże i dosypać do reszty składników, wymieszać łyżką drewnianą.
6.

Na końcu wlać letnią wodę i dokładnie wymieszać.
7.

Pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut do wyrośnięcia.
8.

Ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze na czas 15 minut.
9.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.

Wystudzić na kratce.
11.

Smacznego !