Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To bardzo smaczne mięsko, aromatyczne i soczyste. Dodatek suszonych oraz świeżych śliwek nadaje odpowiedniego aromatu. Upieczony schab może być nie tylko do chleba, ale też jako dodatek do drugiego dania.

Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka

Składniki:

Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka

Składniki:

  • 750 g schabu bez kości
  • 15 sztuk śliwek suszonych
  • 4 sztuki świeżych śliwek
  • 50 g masła
  • 1/4 filiżanki wody ciepłej

Marynata:

Sposób przygotowania:

Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka

1

Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka
Umycie i wysuszenie mięsa ze schabu, a potem przyprawienie

Przygotowałam mięso ze schabu bez kości. Dokładnie je umyłam pod bieżącą wodą, a następnie osuszyłam ręcznikami papierowymi. Mięso posypałam przyprawą do dań oraz pieprzem i solą kuchenną. Potem włożyłam do naczynia ceramicznego.

2.

Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka
Polanie mięsa olejem, melasą z granatem oraz posypanie majerankiem

Kiedy schab był w naczyniu ceramicznym to polałam go olejem rzepakowym, melasą z granatem, a na końcu dosyć obficie posypałam majerankiem. Przykryłam folią silikonową i włożyłam do lodówki na cała noc.

3.

Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka
Obłożenie schabu bez kości suszonymi śliwkami

Kiedy wyjęłam dobrze schłodzony schab z lodówki obłożyłam go najpierw suszonymi śliwkami.

4.

Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka
Obłożenie schabu świeżymi śliwkami, wlanie wody i położenie masła

Teraz umyłam świeże śliwki, wydrylowałam i podzieliłam na połówki. Następnie obłożyłam nimi schab. Dolałam do naczynia ciepłą wodą, a na samym wierzchu położyłam masło pokrojone na mniejsze części.

5.

Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka
Wstawienie mięsa do nagrzanego piekarnika i upieczenie go

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C, następnie wstawiłam naczynie z mięsem do upieczenia na około 1 godzinę i 15 minut.

6.

Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka
Upieczone mięso w piekarniku w naczyniu ceramicznym

Kiedy mięso się upiekło to pozostawiłam je w uchylonym piekarniku przez jakiś czas. Później wyjęłam na talerz i kiedy zupełnie ostygło to wstawiłam je do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Jeśli natomiast chcemy go użyć jako dodatek do drugiego dania to kroimy cieple na kawałki.

7.

Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka

Smacznego !


Tagi:

mięso schab