Sposób przygotowania:
Podwójnie śliwkowy schabik do chlebka1
Przygotowałam mięso ze schabu bez kości. Dokładnie je umyłam pod bieżącą wodą, a następnie osuszyłam ręcznikami papierowymi. Mięso posypałam przyprawą do dań oraz pieprzem i solą kuchenną. Potem włożyłam do naczynia ceramicznego.
2.
Kiedy schab był w naczyniu ceramicznym to polałam go olejem rzepakowym, melasą z granatem, a na końcu dosyć obficie posypałam majerankiem. Przykryłam folią silikonową i włożyłam do lodówki na cała noc.
3.
Kiedy wyjęłam dobrze schłodzony schab z lodówki obłożyłam go najpierw suszonymi śliwkami.
4.
Teraz umyłam świeże śliwki, wydrylowałam i podzieliłam na połówki. Następnie obłożyłam nimi schab. Dolałam do naczynia ciepłą wodą, a na samym wierzchu położyłam masło pokrojone na mniejsze części.
5.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C, następnie wstawiłam naczynie z mięsem do upieczenia na około 1 godzinę i 15 minut.
6.
Kiedy mięso się upiekło to pozostawiłam je w uchylonym piekarniku przez jakiś czas. Później wyjęłam na talerz i kiedy zupełnie ostygło to wstawiłam je do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Jeśli natomiast chcemy go użyć jako dodatek do drugiego dania to kroimy cieple na kawałki.
7.
Smacznego !