dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Budyniowe ciasto ze śliwkami i jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja rodzina uwielbia ciasta z owocami. Tym razem upiekłam pyszny placek ze śliwkami i jeżynami z dodatkiem szczypty cynamonu.

Budyniowe ciasto ze śliwkami i jeżynami

Składniki:

Budyniowe ciasto ze śliwkami i jeżynami

 

  • 1 kostka masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 szkl mąki
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyż cukru trzcinowego
  • 1 garść jeżyn
  • kilka śliwek

Sposób przygotowania:

Budyniowe ciasto ze śliwkami i jeżynami

Krok 1:

Budyniowe ciasto ze śliwakami i jeżynami
Owoce dokładnie myjemy i osuszamy na sicie.

Owoce dokładnie myjemy i osuszamy na sicie. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.

Krok 2:

Budyniowe ciasto ze śliwakami i jeżynami
Wszystkie składniki ciasta dokładnie miksujemy.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniową dodajemy po jajku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyniem i solą.

Dokładnie mieszamy.

Krok 3:

Budyniowe ciasto ze śliwakami i jeżynami
Na wierzchu ciasta układamy owoce i pieczemy.

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Na wierzchu układamy owoce. Następnie posypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym. Pieczemy ok 40 minut w 175 stopniach.

Smacznego!


Tagi:

ciasto owoce