Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Podwójny kapuśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kapuśniak przygotowany z kapusty pekińskiej z dodatkiem kapusty białej kiszonej, z usmażonymi pieczarkami i kuleczkami ze zmielonej szynki wieprzowej.

Podwójny kapuśniak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podwójny kapuśniak

 

  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 3 duże pieczarki
  • 3 marchewki
  • 10 dkg pora
  • 10 dkg selera korzeniowego
  • 1 pietruszka
  • 2 l wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/3 dużej główki kapusty pekińskiej
  • 50 dkg wieprzowej szynki
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 30 dkg kiszonej kapusty
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Podwójny kapuśniak
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, usmażyć. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Przygotowane warzywa dodać do grzybów. Smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Do warzyw z grzybami wlać wodę, dodać trochę soli i pieprzu, zagotować. Gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę pekińską poszatkować. Kapustę i ziemniaki dodać do zupy, wymieszać. Szynkę zmielić, dokładnie wymieszać z przyprawą w płynie i odrobiną pieprzu. Z mięsnej masy formować małe, okrągłe kuleczki, wrzucać je do gotującej się zupy. Delikatnie wszystko wymieszać. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Kiszoną kapustę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do zupy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Podwójny kapuśniak
Pokrojone w półplasterki pieczarki dodane do zeszklonej cebuli.
Podwójny kapuśniak
Przygotowane warzywa dodane do usmażonych grzybów.
Podwójny kapuśniak
Poszatkowana kapusta pekińska i pokrojone ziemniaki dodane do zupy.
Podwójny kapuśniak
Kuleczki ze zmielonej szynki wrzucone do gotującej się zupy.