Sposób przygotowania:
Podwójny kapuśniak
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, usmażyć. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Przygotowane warzywa dodać do grzybów. Smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Do warzyw z grzybami wlać wodę, dodać trochę soli i pieprzu, zagotować. Gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę pekińską poszatkować. Kapustę i ziemniaki dodać do zupy, wymieszać. Szynkę zmielić, dokładnie wymieszać z przyprawą w płynie i odrobiną pieprzu. Z mięsnej masy formować małe, okrągłe kuleczki, wrzucać je do gotującej się zupy. Delikatnie wszystko wymieszać. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Kiszoną kapustę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do zupy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.