Sposób przygotowania:
Poezja smaku
Mleko skondensowane gotować zanurzone w wodzie 3 godziny, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
Orzechy posiekać, a rodzynki sparzyć i odsączyć z wody.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do średniej tortownicy lub małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w 180ºC.
Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Następnie ostudzone mleko skondensowane połączyć z bakaliami i tak przygotowaną masę wyłożyć na placek, a na nią maczane w alkoholu herbatniki.
Wierzch ciasta polać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła i mleka.
Ozdobić wiórkami kokosowymi.
Orzechy posiekać, a rodzynki sparzyć i odsączyć z wody.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do średniej tortownicy lub małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w 180ºC.
Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Następnie ostudzone mleko skondensowane połączyć z bakaliami i tak przygotowaną masę wyłożyć na placek, a na nią maczane w alkoholu herbatniki.
Wierzch ciasta polać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła i mleka.
Ozdobić wiórkami kokosowymi.