jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Poezja smaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Biszkopt z masą kajmakowo-bakaliową obłożony herbatnikami nasączonymi alkoholem, oblany czekoladą:)

Poezja smaku

Składniki:

Poezja smaku

 

  • CIASTO
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • WIERZCH
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka paczek herbatników
  • alkohol
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

 

 

Sposób przygotowania:

Poezja smaku
Mleko skondensowane gotować zanurzone w wodzie 3 godziny, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
Orzechy posiekać, a rodzynki sparzyć i odsączyć z wody.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do średniej tortownicy lub małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w 180ºC.
Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Następnie ostudzone mleko skondensowane połączyć z bakaliami i tak przygotowaną masę wyłożyć na placek, a na nią maczane w alkoholu herbatniki.
Wierzch ciasta polać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła i mleka.
Ozdobić wiórkami kokosowymi.