Sposób przygotowania:
Poezja truskawkowaETAP 1:
1. ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę 24 cm x 24 cm i pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 35 min.
ETAP 2:
2. Po upieczeniu studzimy ciasto studzimy i dzielimy na dwie podłużne połowy, jedną część ciasta układamy na dno blaszki.
ETAP 3:
3. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy.
4. Śmietanę obijamy mikserem, dodajemy śnieżkę i wlewamy stopniowo galaretkę.
5. Masę wykładamy na ciasto i układamy pokrojone lub całe truskawki i przykrywamy drugą połową ciasta.
ETAP 4:
6. Galaretki czerwone również rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy.
7. Jogurty truskawkowe miksujemy z galaretkami czerwonymi.
8. Masę truskawkową wylewamy na wierzch ciasta i dekorujemy truskawkami.
9. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy 2 godziny.
ETAP 5:
10. Ciasto gotowe.
11. Smacznego.