Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 56]

Poezja truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Letnie ciasto z masą truskawkową na bazie jogurtów i z masą śmietanową, przekładane truskawkami oraz delikatnym ciastem

Poezja truskawkowa

Składniki:

Poezja truskawkowa

Składniki na ciasto:

Składniki na masę truskawkową:

  • 2 jogurty 380 ml truskawkowe
  • 2 galaretki truskawkowe

Składniki na masę śmietanową

  • 1 śmietana 330 ml 30%
  • 1 śnieżka na mleko
  • 1 galaretka przezroczysta

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Poezja truskawkowa

ETAP 1:

Poezja Truskawkowa
ciasto z jajek, mąki oraz margaryny w tortownicy

1. ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę 24 cm x 24 cm i pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 35 min.

ETAP 2:

Poezja Truskawkowa
ciasto studzimy i kroimy na dwie części

2. Po upieczeniu studzimy ciasto studzimy i dzielimy na dwie podłużne połowy, jedną część ciasta układamy na dno blaszki.

ETAP 3:

Poezja Truskawkowa
na ciasto wykładamy masę i układamy truskawki

3. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy.
4. Śmietanę obijamy mikserem, dodajemy śnieżkę i wlewamy stopniowo galaretkę.
5. Masę wykładamy na ciasto i układamy pokrojone lub całe truskawki i przykrywamy drugą połową ciasta.

ETAP 4:

Poezja Truskawkowa
masa wykonana na bazie jogurtów truskawkowych

6. Galaretki czerwone również rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy.
7. Jogurty truskawkowe miksujemy z galaretkami czerwonymi.
8. Masę truskawkową wylewamy na wierzch ciasta i dekorujemy truskawkami.
9. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy 2 godziny.

ETAP 5:

Poezja Truskawkowa
ciasto gotowe do porannej kawki

10. Ciasto gotowe.
11. Smacznego.