Sposób przygotowania:
Oszukana szarlotka (ciasto z rabarbarem)ETAP 1:
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misce i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Owinąć w folię i zamrozić.
Rabarbar oczyścić, pokroić na centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć w garnku aż się rozpadnie. Odsączyć na durszlaku z soku. Wymieszać ze startym na tarce na grubych oczkach jabłkiem, sokiem z cytryny i proszkiem galaretki.
Blaszkę 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno zetrzeć większą część ciasta. Lekko ugnieść. Rozłożyć nadzienie. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. godziny w 180 stopniach. Wystudzić.
Najlepiej schłodzić w lodówce. Można posypać cukrem pudrem.