ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Ciasto drożdżowe z mascarpone i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe z dodatkiem mascarpone, truskawek jest obłędnie smaczne, wilgotne, aromatyczne i z chrupiącą kruszonką z dodatkiem kaszy manny.

Ciasto drożdżowe z mascarpone i truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z mascarpone i truskawkami

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • mleko letnie 1 szklanka,
  • masło stopione 5 dag,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • żółtka 3 sztuki "L",
  • mąka tortowa 60 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • mascarpone 250 gram,
  • truskawki 70 dag

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z mascarpone i truskawkami

ETAP 1:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i mascarpone
Ciasto powinno mieć nie za gęstą konsystencję.

Do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać 1 łyżkę cukru, mąki i wymieszać, odstawić na 30 minut przykryte talerzem.

Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajko i żółtka, wlać letnie stopione masło i hakiem robota wyrabiać dość gęste ciasto około 8 minut.

ETAP 2:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i mascarpone
Serek mascarpone idealnie pasuje do ciasta drożdżowego.

Ciasto nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do formy, wygładzić wierzch i nakładać porcje serka mascarpone.

ETAP 3:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i mascarpone
Jeśli truskawki są duże to kroimy je na połowę.

Na serku mascarpone poukładać gęsto połówki obranych, opłukanych truskawek.

ETAP 4:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i mascarpone

Do miski wsypać mąkę, cukier, kaszę manną, dodać miękkie masło, olejek migdałowy, 2 łyżki oleju i palcami wyrobić kruszonkę, jeśli jest za sucha to dolać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, kruszonkę rozsypać na truskawkach.

ETAP 5:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i mascarpone

Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie zostawić do wystudzenia, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu.