Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z mascarpone i truskawkamiETAP 1:
Do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać 1 łyżkę cukru, mąki i wymieszać, odstawić na 30 minut przykryte talerzem.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajko i żółtka, wlać letnie stopione masło i hakiem robota wyrabiać dość gęste ciasto około 8 minut.
ETAP 2:
Ciasto nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i wyłożyć do formy, wygładzić wierzch i nakładać porcje serka mascarpone.
ETAP 3:
Na serku mascarpone poukładać gęsto połówki obranych, opłukanych truskawek.
ETAP 4:
Do miski wsypać mąkę, cukier, kaszę manną, dodać miękkie masło, olejek migdałowy, 2 łyżki oleju i palcami wyrobić kruszonkę, jeśli jest za sucha to dolać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, kruszonkę rozsypać na truskawkach.
ETAP 5:
Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie zostawić do wystudzenia, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu.