pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Pogościniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Potrawa powstała z resztek pieczonego mięsa po wizycie gości. Dodałam tylko kiszona kapustę i gotowe.

Pogościniec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pogościniec

 

  • 1,5 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • pozostałości mięsa z pieczonego kurczaka (udka, piersi)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3-4 listki laurowe
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Pogościniec
Kapustę kiszoną odciskamy z soku (gdy jest za długa - kroimy). Cebulę szklimy na maśle i odstawiamy. Dodajemy do kapusty 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę przyprawy do mięsa, 2 łyżeczki majeranku, 3-4 listki laurowe i zeszkloną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Następnie wykładamy kapustę lekko uciskając. Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki wody i rozpuszczamy 2 kostki rosołowe, następnie wylewamy na kapustę. Naczynie przykrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 - 200 C. Pieczemy ok. 45 minut. Po 45 minutach wyjmujemy kapustę (nie wyłączając piekarnika). Dodajemy pieczone, oskubane i pokrojone w kostkę mięso. Następnie lekko mieszamy, przykrywamy i wkładamy z powrotem na 15 minut do piekarnika. Potrawę podajemy z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem. Do kapusty można dodać pokrojone w plasterki jabłka, rodzynki bądź żurawinę.
Pogościniec
Odciśnięta z soku kapusta kiszona z marchewką
Pogościniec
Pozostałości z pieczonego kurczaka np udka