Sposób przygotowania:
Pogościniec
Kapustę kiszoną odciskamy z soku (gdy jest za długa - kroimy). Cebulę szklimy na maśle i odstawiamy. Dodajemy do kapusty 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę przyprawy do mięsa, 2 łyżeczki majeranku, 3-4 listki laurowe i zeszkloną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Następnie wykładamy kapustę lekko uciskając. Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki wody i rozpuszczamy 2 kostki rosołowe, następnie wylewamy na kapustę. Naczynie przykrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 - 200 C. Pieczemy ok. 45 minut. Po 45 minutach wyjmujemy kapustę (nie wyłączając piekarnika). Dodajemy pieczone, oskubane i pokrojone w kostkę mięso. Następnie lekko mieszamy, przykrywamy i wkładamy z powrotem na 15 minut do piekarnika. Potrawę podajemy z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem. Do kapusty można dodać pokrojone w plasterki jabłka, rodzynki bądź żurawinę.