aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Keks świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszny keks z żurawiną i mieszanką skórek do keksa. Polecam wszystkim przepis na to cudowne ciasto.

Keks świąteczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks świąteczny

 

Sposób przygotowania:

Keks świąteczny
Mieszankę keksową z żurawiną obtoczyć w mące.Oddzielić żółtka od białek. Sodę wymieszać z mlekiem. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy dodawać pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę i dalej miksować. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu dodać sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec ok. godziny do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Przepis pochodzi z bloga domowe wypieki.  
Keks świąteczny
ubijamy żółtka na jasną i puszystą masę .
Keks świąteczny
dodajemy powoli inne składniki i mieszamy
Keks świąteczny
dodajemy bakalie obtoczonw w mące i mieszamy
Keks świąteczny
przelewamy ciasto do keksowki i pieczemy.

Tagi:

jajko jajka keks