Sposób przygotowania:
Ciasteczka choinkowe z oczkiemPrzygotowanie ciasta:
1. Do dużej miski przełóż masło i wsyp cukier.
2. Zmiksuj na jednolitą masę.
3. Dodaj żółtko i ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksuj.
4. Wsyp mąkę i szczyptę soli, zmniejsz obroty miksera lub blendera i połącz składniki w jednolitą masę.
Chłodzenie:
5. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 - 30 min
Przygotowanie dekoracji:
6. W międzyczasie, gdy ciasto się chłodzi, cukierki w papierkach rozbij tłuczkiem i proszek przesyp na talerz nie mieszając kolorów
ETAP 4:
7. Przygotuj ulubione wykrojniki świąteczne, sznureczki, cukiereczki do dekoracji i końcówki do kremu w kształcie kółek.
Wycinanie ciasteczek
7. Przygotuj foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Wyjmij ciasto z lodówki i zwiń w wałek.
9. Odrywaj po kawałku ciasta, formuj kulkę i rozpłaszczaj na blaszce a następnie wycinaj kształty.
10. Większą końcówką do kremu rób na środku dziurki a mniejszą dziurki do zawieszenia.
Dekorowanie i przygotowanie do pieczenia:
11. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
12. Każde ciastko smaruj ubitym białkiem i posypuj cukiereczkami.
13. Włóż do piekarnika na 5 min, po czym wyjmij i środek każdego ciastka (tam gdzie jest dziurka) wypełnij pogniecionymi landrynami. Pod wpływem temperatury rozpuszczą się, tworząc oczko.
14. Włóż ponownie do piekarnika na 5 - 8min.
15. Po wyjęciu zostaw do całkowitego ostudzenia
ETAP 7:
16. Gdy ciastka już ostygną przewlekaj sznureczki przez małe dziurki, zawiązuj i wieszaj na choince lub nakarm Mikołaja.
Smacznego