AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Ciasteczka choinkowe z oczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Są tradycją u mnie w domu od kiedy mam dzieci. Uwielbiają chodzić dookoła choinki i podskubywać, gdy ja nie widzę. Kruche, maślane i kolorowe, a przede wszystkim bardzo smaczne!

Ciasteczka choinkowe z oczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka choinkowe z oczkiem

 

  • 225g miękkiego masła
  • 140g drobnego, białego cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 280g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 białko ubite
  • 2 łyżki koralików do dekoracji
  • kilka landryn w różnych kolorach
  • 30 sznureczków do zawieszenia

Sposób przygotowania:

Ciasteczka choinkowe z oczkiem

Przygotowanie ciasta:

Ciasteczka choinkowe z oczkiem
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na jednolitą masę.

1. Do dużej miski przełóż masło i wsyp cukier.
2. Zmiksuj na jednolitą masę.
3. Dodaj żółtko i ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksuj.
4. Wsyp mąkę i szczyptę soli, zmniejsz obroty miksera lub blendera i połącz składniki w jednolitą masę.

Chłodzenie:

Ciasteczka choinkowe z oczkiem
Ciasto musi się schłodzić w lodówce

5. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 - 30 min

Przygotowanie dekoracji:

Ciasteczka choinkowe z oczkiem
Rozdrobnione cukierki

6. W międzyczasie, gdy ciasto się chłodzi, cukierki w papierkach rozbij tłuczkiem i proszek przesyp na talerz nie mieszając kolorów

ETAP 4:

Ciasteczka choinkowe z oczkiem
Elementy do wykonania ciasteczek

7. Przygotuj ulubione wykrojniki świąteczne, sznureczki, cukiereczki do dekoracji i końcówki do kremu w kształcie kółek.

Wycinanie ciasteczek

Ciasteczka choinkowe z oczkiem

7. Przygotuj foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Wyjmij ciasto z lodówki i zwiń w wałek.
9. Odrywaj po kawałku ciasta, formuj kulkę i rozpłaszczaj na blaszce a następnie wycinaj kształty.
10. Większą końcówką do kremu rób na środku dziurki a mniejszą dziurki do zawieszenia.

Dekorowanie i przygotowanie do pieczenia:

Ciasteczka choinkowe z oczkiem

11. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
12. Każde ciastko smaruj ubitym białkiem i posypuj cukiereczkami.
13. Włóż do piekarnika na 5 min, po czym wyjmij i środek każdego ciastka (tam gdzie jest dziurka) wypełnij pogniecionymi landrynami. Pod wpływem temperatury rozpuszczą się, tworząc oczko.
14. Włóż ponownie do piekarnika na 5 - 8min.
15. Po wyjęciu zostaw do całkowitego ostudzenia

ETAP 7:

Ciasteczka choinkowe z oczkiem
Mniam mniam :)

16. Gdy ciastka już ostygną przewlekaj sznureczki przez małe dziurki, zawiązuj i wieszaj na choince lub nakarm Mikołaja.

Smacznego


Tagi:

ciastka okazje