Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Prosty i niezawodny keks

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosty w wykonaniu i zarazem bardzo smaczny keks. Idealnie pasuje do kawki, czy też herbatki popołudniowej.

Prosty i niezawodny keks

Składniki:

Prosty i niezawodny keks

 

Sposób przygotowania:

Prosty i niezawodny keks
Wcześniej przygotowałam wszystkie składniki do upieczenia ciasta. Powinny one mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jedną łyżkę odłożyłam do oprószenia bakalii.

Orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową zalałam wrzątkiem, chwilę pozostawiając. Potem odcedziłam wodę i dokładnie osuszyłam ręcznikiem papierowym.

Suche bakalie obtoczyłam w mące. Następnie wzięłam miękkie masło, które zmiksowałam na puszystą masę. Powoli dodawałam cukier cały czas miksując.

Dalej dodawałam po jednym całym jajku nie przerywając miksowania. Na koniec partiami wsypywałam mąkę z proszkiem miksując na wolnych obrotach.

Gdy masa była zmiksowana i puszysta wsypałam oprószone bakalie i dokładnie wymieszałam łyżką. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i gdy osiągnął swoją temperaturę włożyłam ciasto w formie do piekarnika.

Najpierw piekłam przez 15 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze przez 45 minut. Trzeba jednak kontrolować, bo dużo zależy od piekarnika ile się ciasto piecze. Upieczone ciasto sprawdzamy patyczkiem.

Moja rada: Zostawiamy upieczony keks w formie przez 15 minut, dopiero potem wyjmujemy i studzimy na kratce. Dodatkowo można polać gotową polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Można też posypać samym cukrem pudrem Smacznego ! Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po 15 minutach. SMACZNEGO !!!  

Tagi:

ciasto bakalie