Sposób przygotowania:
Prosty i niezawodny keks
Wcześniej przygotowałam wszystkie składniki do upieczenia ciasta. Powinny one mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jedną łyżkę odłożyłam do oprószenia bakalii.
Orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową zalałam wrzątkiem, chwilę pozostawiając. Potem odcedziłam wodę i dokładnie osuszyłam ręcznikiem papierowym.
Suche bakalie obtoczyłam w mące. Następnie wzięłam miękkie masło, które zmiksowałam na puszystą masę. Powoli dodawałam cukier cały czas miksując.
Dalej dodawałam po jednym całym jajku nie przerywając miksowania. Na koniec partiami wsypywałam mąkę z proszkiem miksując na wolnych obrotach.
Gdy masa była zmiksowana i puszysta wsypałam oprószone bakalie i dokładnie wymieszałam łyżką. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i gdy osiągnął swoją temperaturę włożyłam ciasto w formie do piekarnika.
Najpierw piekłam przez 15 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze przez 45 minut. Trzeba jednak kontrolować, bo dużo zależy od piekarnika ile się ciasto piecze. Upieczone ciasto sprawdzamy patyczkiem.
Moja rada: Zostawiamy upieczony keks w formie przez 15 minut, dopiero potem wyjmujemy i studzimy na kratce. Dodatkowo można polać gotową polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi.
Można też posypać samym cukrem pudrem Smacznego ! Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po 15 minutach. SMACZNEGO !!!
Orzechy włoskie, rodzynki, skórkę pomarańczową zalałam wrzątkiem, chwilę pozostawiając. Potem odcedziłam wodę i dokładnie osuszyłam ręcznikiem papierowym.
Suche bakalie obtoczyłam w mące. Następnie wzięłam miękkie masło, które zmiksowałam na puszystą masę. Powoli dodawałam cukier cały czas miksując.
Dalej dodawałam po jednym całym jajku nie przerywając miksowania. Na koniec partiami wsypywałam mąkę z proszkiem miksując na wolnych obrotach.
Gdy masa była zmiksowana i puszysta wsypałam oprószone bakalie i dokładnie wymieszałam łyżką. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i gdy osiągnął swoją temperaturę włożyłam ciasto w formie do piekarnika.
Najpierw piekłam przez 15 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze przez 45 minut. Trzeba jednak kontrolować, bo dużo zależy od piekarnika ile się ciasto piecze. Upieczone ciasto sprawdzamy patyczkiem.
Moja rada: Zostawiamy upieczony keks w formie przez 15 minut, dopiero potem wyjmujemy i studzimy na kratce. Dodatkowo można polać gotową polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi.
Można też posypać samym cukrem pudrem Smacznego ! Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po 15 minutach. SMACZNEGO !!!