Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z sosem grzybowym
Kluski śląskie robimy standardowo. Ziemniaki obieramy, gotujemy, tłuczemy i odstawiamy w chłodne miejsce, by ostygły. Ja osobiście ziemniaków nie mielę dobrze wygniatam i tłukę, drobne grudki mi nie przeszkadzają. Gdy wystygną dodaję jajka i mąkę, doprawiam solą i pieprzem oraz dodaję szczypiorek. Mieszam. Z masy formuję kulki i palcem robię wgłębienie, w którym później gromadzi się sos. Wrzucam na osolony wrzątek. Gotujemy 2-3 minuty od chwili ich wypłynięcia. Grzyby do sosu gotujemy kilka minut i później odstawiamy do namoczenia we wrzątku. Gdy będą już miękkie odlewamy wodę i do rondelka nalewamy czystej. Grzyby drobno kroimy i wrzucamy do garnka. Cebulkę kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów gotujemy 10-15 minut. Sos zagęszczamy mąką rozmąconą z wodą oraz śmietaną. doprawiamy solą,pieprzem oraz koperkiem. Kluski podajemy polane sosikiem.