Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Polędwica pieczona w musztardzie na ostr

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

O niebo lepsza niż wędlina sklepowa.

Polędwica pieczona w musztardzie na ostr Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica pieczona w musztardzie na ostr

 

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa
  • 1 szklanka bulionu mięsnego

Sposób przygotowania:

Polędwica pieczona w musztardzie na ostr
Polędwicę umyć, dokładnie osuszyć. Natrzeć oliwą. Oprószyć solą morską, papryką ostrą oraz pieprzem. Wysmarować musztardą. Przyprawy wklepać w polędwicę. Zawinąć w folię spożywczą. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podlać bulionem. Co jakiś czas mięso polewać bulionem. Piec przez około 30-40 minut. Upieczone mięsko wyjąć i ostudzić. Pokroić w plastry i podawać na zimno.
Polędwica pieczona w musztardzie na ostr
Polędwicę natrzeć przyprawami i zawinąć w folię.
Polędwica pieczona w musztardzie na ostr
Przełożyć do naczynia żarodopornego i dać do piekarnika.
Polędwica pieczona w musztardzie na ostr
Mięso podlać bulionem i piec przez około 30 minut.
Polędwica pieczona w musztardzie na ostr
Mięso wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.