Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Polędwiczki z warzywami po włosku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz sprawdzonego przepisu na polędwiczki wieprzowe, mam coś dla Ciebie. Delikatne mięso z polędwiczek, panierowane w nietypowej panierce, podane z warzywami oraz pieczarkami, czy nie brzmi kusząco?

Polędwiczki z warzywami po włosku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Polędwiczki z warzywami po włosku

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • mąka pszenna do panierki
  • Olej do smażenia
  • 2 opakowanie warzyw na patelnie po włosku
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z warzywami po włosku

I

Polędwiczki z warzywami po włosku

1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
2. Do warzyw dodaję oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki, smażę przez pięć minut, aż grzyby się zeszklą, a następnie doprawiam pieprzem oraz solą.

II

Polędwiczki z warzywami po włosku

3. Mięso kroję w plasterki, rozbijam delikatnie ręką. Doprawiam pierzem oraz solą.
4. Jajka roztrzepuję z majonezem, mlekiem. Mięso panieruję w mieszance majonezowo- jajecznej a następnie w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu mięso przekładam do naczynia żaroodpornego.

III

Polędwiczki z warzywami po włosku

5. Na pozostałym oleju od smażenia mięsa, smażę warzywa około 10 minut, przyprawiam przyprawami, które znajdowały się w opakowaniu z warzywami.

IV

Polędwiczki z warzywami po włosku

6. Do naczynia żaroodpornego dodaję warzywa, groszek odlany z zalewy i pieczarki z cebulką.
7. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 30 minut.

V

Polędwiczki z warzywami po włosku

8. Danie gotowe, podaję z ziemniakami.
9. Smacznego.