Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 328]

Zapiekana polędwica wieprzowa z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwica wieprzowa jest sycącym, obfitym posiłkiem dla całej rodziny - to rodzaj dania, gdy się ma ochotę na ciepły, domowy posiłek.

Zapiekana polędwica wieprzowa z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekana polędwica wieprzowa z warzywami

 

  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • tłuszcz do smażenia (oliwa z oliwek)
  • 2 łyżki musztardy
  • 600 g brokułów (podzielić na różyczki)
  • 300 g marchewki (pokroić na 5 cm słupki)
  • 300 g por (pokroić w pierścienie)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • Sos serowy:
  • 10 łyżek mleka
  • creme fraiche (250 g)
  • 150 g. sera gouda (starty)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekana polędwica wieprzowa z warzywami
► Polędwiczki pozbawić błonek, umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm, posolić popieprzyć i posmarować musztardą. Rozgrzać olej na patelni i na chrupko podsmażyć, wyjąć, przykryć i odłożyć na bok.

► Różyczki brokołów, pierscienie pora i słupki marchewki, blanszować we wrzącej osolonej wodzie przez około 4 minuty. Następnie warzywa odcedzić i przelać zimną wodą. W naczyniu żaroodpornym ułożyć polędwiczki i warzywa " pasami " obok siebie.

► Sos serowy: do naczynia wlać mleko, dodać creme fraiche, ser i dobrze wymieszać. Sos solidnie doprawić solą i pieprzem do smaku.

► Sosem serowym polać warzywa i mięso w naczyniu zaroodpornym. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w 175°C / Termoobieg /.
Zapiekana polędwica wieprzowa z warzywami
W naczyniu zaroodpornym polać sosem serowym warzywa i mięso i zapiekać wrozgrzanym piekarniku.
Zapiekana polędwica wieprzowa z warzywami
W naczyniu żaroodpornym ułożyć polędwiczki i warzywa " pasami " obok siebie.