Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Polędwica w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polędwicę uwielbiam w każdej postaci. Właściwie upieczona i doprawiona smakuje wyśmienicie. Jest miękka i soczysta. Idealna dla gości.

Polędwica w marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica w marynacie

 

  • ok 75 dag polędwicy wieprzowej
  • do smaku: sól i pieprz czarny mielony
  • marynata klasyczna gotowa
  • około 50 ml oleju
  • 1 duża cebula
  • około 50 ml wody
  • 0,25 łyżeczki majeranku

Sposób przygotowania:

Polędwica w marynacie
Polędwicę wieprzową po umyciu należy osuszyć. Następnie przełożyć do miski. Marynatę( ja używam w płynie) wymieszać z olejem i posiekaną drobno cebulką. Zalać nią polędwicę i odstawić na 2-3 godziny. Po upływie tego czas polędwicę przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać pozostałą marynatą i podlać wodą. Można dodatkowo posypać cebulką, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Polędwicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 1,5 godziny. Po godzinie można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Polędwica w marynacie
Polędwica w marynacie,pieczona polędwica
Polędwica w marynacie
Polędwica w marynacie,pieczona polędwica
Polędwica w marynacie
Polędwica w marynacie,pieczona polędwica
Polędwica w marynacie
Polędwica w marynacie,pieczona polędwica