Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Zapiekany filet wieprzowy z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak dobrze, że znowu są pieczarki i delikatne polędwiczki wieprzowe w wyśmienicie doprawionym sosie śmietanowo - jogurtowym.

Zapiekany filet wieprzowy z pieczarkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zapiekany filet wieprzowy z pieczarkami

 

  • 1 polędwica wieprzowa
  • ser starty (250 g)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • Sos jogurtowy:
  • 1 szklanka jogurtu (3,5 % tłuszczu)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • 1 cebula (pokroić w kostkę)
  • 500 g pieczarek (pokroić w plastry)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekany filet wieprzowy z pieczarkami
► Z polędwiczek wieprzowych usunąć białe błonki i nadmiaru tłuszczu. Mięso osuszyć recznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości 3 cm. Medaliony wieprzowe krótko obsmażyć z obu stron, doprawić solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

► Sos jogurtowy: w odpowiednio dużym naczyniu dobrze wymieszać jogurt ze kwaśną śmietaną, słodką śmietaną i mąką. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i razem przez chwilę smażyć. Teraz wmieszać wczesniej przygotowany sos jogurtowy i doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

► Medaliony wieprzowe polać sosem jogurtowym i posypać tartym serem. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20 - 30 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła.
Zapiekany filet wieprzowy z pieczarkami
Teraz medaliony wieprzowe wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać.
Zapiekany filet wieprzowy z pieczarkami
Prawie gotowe do zapiekania medaliony wieprzowe posypać jeszcze tartym serem.
Zapiekany filet wieprzowy z pieczarkami
Medaliony wieprzowe polać przygotowanym sosem jogurtowym.
Zapiekany filet wieprzowy z pieczarkami
Medaliony krótko obsmażyć z obu stron, doprawić solą, pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekany filet wieprzowy z pieczarkami
Podsmażyć cebulę, dodać kwaśną śmietaną, słodką śmietaną, mąkę i pieczarki.
Zapiekany filet wieprzowy z pieczarkami
Z polędwiczek wieprzowych usunąć białe błonki i nadmiaru tłuszczu i pokroić w plastry.