Sposób przygotowania:
Zapiekany filet wieprzowy z pieczarkami
► Z polędwiczek wieprzowych usunąć białe błonki i nadmiaru tłuszczu. Mięso osuszyć recznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości 3 cm. Medaliony wieprzowe krótko obsmażyć z obu stron, doprawić solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
► Sos jogurtowy: w odpowiednio dużym naczyniu dobrze wymieszać jogurt ze kwaśną śmietaną, słodką śmietaną i mąką. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i razem przez chwilę smażyć. Teraz wmieszać wczesniej przygotowany sos jogurtowy i doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
► Medaliony wieprzowe polać sosem jogurtowym i posypać tartym serem. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20 - 30 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła.
► Sos jogurtowy: w odpowiednio dużym naczyniu dobrze wymieszać jogurt ze kwaśną śmietaną, słodką śmietaną i mąką. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i razem przez chwilę smażyć. Teraz wmieszać wczesniej przygotowany sos jogurtowy i doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
► Medaliony wieprzowe polać sosem jogurtowym i posypać tartym serem. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20 - 30 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła.