Sposób przygotowania:
Polędwica w sosie orzeszkowym
Polędwicę kroimy w dość cienkie plastry, obrany czosnek siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Orzechy należy dość drobno posiekać. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, po czym przesmażamy po obu stronach kawałki polędwicy, kiedy się lekko zarumienią dodajemy cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy również orzechy i przesmażamy 3-4 minuty, po czym wlewamy ok. 0,5 szklanki wody, dodajemy przyprawy do smaku i całość dusimy do czasu aż woda całkiem odparuje. Na suchej patelni dość mocno rumienimy mąkę (ma mieć ładny, jasno-brązowy kolorek), następnie do gorącej mąki, wlewamy stopniowo zimną wodę z kranu (ok. 1 - 1.5 szklanki), tak aby nie powstały grudki. Całość przelewamy do patelni z mięsem i gotujemy aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami bądź kaszą i surówką.