Sposób przygotowania:
Polędwica wieprzowa Eli w śmietanie
Polędwicę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić polędwicę na kawałki grubości około 3-4 centymetry. Kawałki polędwicy położyć na desce i lekko spłaszczyć dłonią. Cebule obrać z łupinek i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki polędwicy z obu stron na rumiano. Wyjąć polędwicę z patelni. Na patelnię po smażeniu polędwicy wyłożyć cebulę,czosnek i smażyć aż cebula się lekko zrumieni. Do cebuli wlać śmietanę kremówkę i gotować aż sos lekko zgęstnieje. Gotowy sos doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu włożyć polędwiczki i podgrzać. Polędwiczki można podać z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!