Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Grillowane na patelni medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na ryżu, z kurkami w śmietanie i mizerią.

Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki

 

  • Składniki dla 4 osób:
  • ok. pół kilograma kurek
  • jedna polędwiczka wieprzowa
  • kilka plastrów boczku
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • pieprz, sól do smaku
  • oliwa do smażenia
  • ryż np. dziki lub trójkolorowy, 2 torebki

Sposób przygotowania:

Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki
Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu. Opłucz kurki pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć kurki (większe pokrój na kawałki). Obsmaż szybko na dużym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj dwie - trzy łyżki wody, zmniejsz ogień i duś grzyby pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj śmietankę i duś jeszcze na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Dopraw do smaku. W trakcie duszenia grzybów pokrój polędwicę na 3 cm plastry, rozpłaszcz je dłonią, posyp świeżo zmielonym pieprzem i połóż na każdym plasterek boczku. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją lekko oliwą i piecz na niej medaliony mniej więcej 2 minuty z każdej strony, poczynając od strony z boczkiem. Wyłóż na talerz ryż, ułóż na nim medaliony i dołóż kurki w śmietanie. Podawaj z mizerią.
Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki
Ważny etap - pokrojoną polędwicę rozpłaszcz dłonią
Medaliony z polędwicy wieprzowej i kurki
Równie dobrze (a może lepiej) smakuje z ryżem curry.