Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Rolada z polędwicy z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rolada z polędwicy wieprzowej.

Rolada z polędwicy z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z polędwicy z jajkiem

 

  • 60 dkg polędwicy wieprzowej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • 1/4 cebuli
  • olej do smażenia
  • przyprawa do wieprzowiny - wg uznania
  • 1 łyżka miodu
  • 3 plastry wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Rolada z polędwicy z jajkiem
Polędwicę porozkrajać tak, żeby otrzymać duży płat mięsa. Mięso rozbić lekko tłuczkiem. Płat mięsa oprószyć solą i pieprzem i posmarować musztardą. Ułożyć na nim plastry boczku. Ugotowane jajko obrać ze skorupki i pokroić w ćwiartki. Kawałki jajka ułożyć razem z pokrojoną w półplasterki cebulą na mięsie. Zwinąć ścisłą roladę, zabezpieczyć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej, położyć na niego przygotowaną roladę, polać ją miodem i posypać przyprawą do wieprzowiny. Mięso zrumienić z każdej strony i zalać wodą. Patelnię przykryć. Mięso dusić pod przykryciem do miękkości.
Rolada z polędwicy z jajkiem
Mięso rozkrojone tak żeby powstał duży płat.
Rolada z polędwicy z jajkiem
Płat mięsa oprószony solą i pieprzem i posmarowany musztardą.
Rolada z polędwicy z jajkiem
Ułożone na mięsie plasterki boczku kawałki jajka i cebuli.
Rolada z polędwicy z jajkiem
Nadziana przyprawiona rolada z polędwicy zrumieniona na oleju.