Sposób przygotowania:
Polędwica wieprzowa duszona w śmietanie
Pokroić na 4 cm kawałki polędwicę wieprzową . Utrzeć 3 łyżki oleju , 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy , 1 pełną łyżeczkę miodu , 1/3 łyżeczki pieprzu . Natrzeć polędwicę . Płożyć na mięso gałązki rozmarynu . Zostawić w lodówce na kilka godzin .Wyjąć mięso z marynaty .Przez środek każdego kawałka mięsa przeciągnąć kawałek gałązki rozmarynu . Zawiązać nitkę wkoło mięsa - by zachowało kształt . Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć na nim polędwicę na rumiano ze wszystkich stron .
Zalać śmietanką . Dodać pokrojone śliwki .Wlać 1/2 szklanki wody i dusić ok. 30 minut aż sos odparuje i zagęści się . Wyjąć polędwicę i usunąć nitki i kawałki rozmarynu . Sos doprawić musztardą solą i pieprzem .
Polędwiczki posolić . Włożyć ponownie do sosu i podgrzać .
Zalać śmietanką . Dodać pokrojone śliwki .Wlać 1/2 szklanki wody i dusić ok. 30 minut aż sos odparuje i zagęści się . Wyjąć polędwicę i usunąć nitki i kawałki rozmarynu . Sos doprawić musztardą solą i pieprzem .
Polędwiczki posolić . Włożyć ponownie do sosu i podgrzać .