eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Polędwica wieprzowa Eli w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna polędwica wieprzowa obsmażona na oleju i duszona w śmietanie kremówce z dodatkiem cebuli i czosnku.

Polędwica wieprzowa Eli w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwica wieprzowa Eli w śmietanie

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wieprzowa Eli w śmietanie
Polędwicę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić polędwicę na kawałki grubości około 3-4 centymetry. Kawałki polędwicy położyć na desce i lekko spłaszczyć dłonią. Cebule obrać z łupinek i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki polędwicy z obu stron na rumiano. Wyjąć polędwicę z patelni. Na patelnię po smażeniu polędwicy wyłożyć cebulę,czosnek i smażyć aż cebula się lekko zrumieni. Do cebuli wlać śmietanę kremówkę i gotować aż sos lekko zgęstnieje. Gotowy sos doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu włożyć polędwiczki i podgrzać. Polędwiczki można podać z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!
Polędwica wieprzowa Eli w śmietanie
Polędwicę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Polędwica wieprzowa Eli w śmietanie
Pokroić polędwicę na kawałki grubości około 3-4 centymetry.
Polędwica wieprzowa Eli w śmietanie
Kawałki polędwicy położyć na desce i lekko spłaszczyć dłonią.
Polędwica wieprzowa Eli w śmietanie
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki polędwicy z obu stron na rumiano.