Sposób przygotowania:
Sernik bakaliowy na zimno w makowej roladzie
rolada: Białka wybić do miski, wsypać cukier i proszek do pieczenia, ubić sztywną pianę. Żółtka krótko rozbić, dodać do ubitych białek ,delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i mak, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na dużą blachę dołączoną do piekarnika, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut.
Gorącą roladę odwrócić papierem do góry, zdjąć papier, przełożyć na ściereczkę, zwinąć razem z nią w rulon, zostawić do ostudzenia.
nadzienie rolady: Do rondelka przełożyć dżem, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Ostudzić.
Gęstniejącą galaretką posmarować roladę, z powrotem zwinąć w rulon, zostawić do jej całkowitego zastygnięcia. Pokroić w plastry, ułożyć je na dnie i bokach półokrągłej formy 35x10 cm (wyłożonej folią spożywczą).
Powstałe luki wypełnić półplastrami czy ćwierćplastrami rolady. masa serowa: Ser z cukrem zmiksować blenderem na gładką masę. Kremówkę ubić na gęstą masę. Dodać do sera razem z owocami kandyzowanymi, wymieszać łyżką Żelatynę zalać wodą, zostawić na ok. 3-5 minut do napęcznienia, lekko podgrzać, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić.
Dodać ok. 2 łyżki masy serowej, wymieszać. Przelać do reszty masy serowej, krótko zmiksować mikserem. Wyłożyć do wyłożonej roladą formy, wyrównać.
Wstawić do lodówki do schłodzenia, aż zastygnie masa.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut.
Gorącą roladę odwrócić papierem do góry, zdjąć papier, przełożyć na ściereczkę, zwinąć razem z nią w rulon, zostawić do ostudzenia.
nadzienie rolady: Do rondelka przełożyć dżem, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Ostudzić.
Gęstniejącą galaretką posmarować roladę, z powrotem zwinąć w rulon, zostawić do jej całkowitego zastygnięcia. Pokroić w plastry, ułożyć je na dnie i bokach półokrągłej formy 35x10 cm (wyłożonej folią spożywczą).
Powstałe luki wypełnić półplastrami czy ćwierćplastrami rolady. masa serowa: Ser z cukrem zmiksować blenderem na gładką masę. Kremówkę ubić na gęstą masę. Dodać do sera razem z owocami kandyzowanymi, wymieszać łyżką Żelatynę zalać wodą, zostawić na ok. 3-5 minut do napęcznienia, lekko podgrzać, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić.
Dodać ok. 2 łyżki masy serowej, wymieszać. Przelać do reszty masy serowej, krótko zmiksować mikserem. Wyłożyć do wyłożonej roladą formy, wyrównać.
Wstawić do lodówki do schłodzenia, aż zastygnie masa.