renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Polędwiczka w kefirze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Polędwiczka wieprzowa marynowana w kefirze z dodatkami, upieczona w piekarniku idealna do obiadu lub na kanapkę.

Polędwiczka w kefirze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczka w kefirze

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 gram
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 gałązki mięty świeżej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cząbru

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w kefirze

Przygotowanie marynaty

Polędwiczka w kefirze
Kefir wymieszać z posiekaną świeżą miętą.

W misce umieścić kefir i pokrojoną świeżą miętę.

Dosmaczanie marynaty

Polędwiczka w kefirze
Do marynaty dodać sos sojowy, sól i cząber.

Następnie dodać sól, sos sojowy i cząber, wymieszać.

Marynowanie mięsa

Polędwiczka w kefirze
Mięsko marynować przez około 3 godziny w chłodnym miejscu.

Polędwiczkę zanurzyć w marynacie i marynować w chłodnym miejscu min. 3 godziny.

Pieczenie

Polędwiczka w kefirze
Mięso piec w piekarniku przez ok. 30 minut.

W naczyniu do pieczenia umieścić mięso i marynatę i piec w 180-200 stopniach przez ok 30 minut.

Pyszne danie

Polędwiczka w kefirze
Polędwiczke po upieczeniu podawać do obiadu lub jako przekąskę.

Po upieczeniu pokroić i podawać.


Tagi:

mięso