Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Marynowane polędwiczki pod jabłuszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo dobre i soczyste polędwiczki. Mogą być świetnym dodatkiem do obiadu, a także na zimno jako wędlinka na kanapki.

Marynowane polędwiczki pod jabłuszkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marynowane polędwiczki pod jabłuszkami

 

  • Składniki:
  • 2 sztuki polędwicy wieprzowej
  • 50 g masła
  • 1/3 filiżanki wody letniej

 

 

  • Dodatkowo:
  • 5 sztuk jabłek
  • 1 łyżka melasy z granatem

Sposób przygotowania:

Marynowane polędwiczki pod jabłuszkami

1.

Marynowane polędwiczki pod jabłuszkami
Polędwiczki wieprzowe ułożone w naczyniu ceramicznym

Polędwiczki wieprzowe umyłam pod bieżącą wodą, potem dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi.

Przygotowałam naczynie ceramiczne do którego włożyłam mięso, a następnie posypałam przyprawą do dań.

Również popieprzyłam i posoliłam.

2.

Marynowane polędwiczki pod jabłuszkami
Mięso wieprzowe w naczyniu ceramicznym oprószone majerankiem

Suszony majeranek roztarłam między palcami, a potem obficie posypałam mięso.

3.

Marynowane polędwiczki pod jabłuszkami

Następnie polałam mięso melasą z granatem oraz olejem sezamowym.

Przykryłam folią silikonową i wstawiłam naczynie do lodówki na kilka godzin.

4.

Marynowane polędwiczki pod jabłuszkami

Po wyjęciu schłodzonych polędwiczek z lodówki, zdjęłam folię silikonową.

Chłodne masło pokroiłam na części i poukładałam na mięsie.

5.

Marynowane polędwiczki pod jabłuszkami

Jabłka umyłam, przekroiłam każde na połowę, wydrążyłam gniazda nasienne i położyłam na mięsie.

6.

Marynowane polędwiczki pod jabłuszkami

Z racji tego, że ogólnie lubię dodawać melasę z granatem do pieczenia mięso polałam dodatkowo nią jabłka.

7.

Marynowane polędwiczki pod jabłuszkami

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i wstawiłam naczynie z polędwiczkami na 1 godzinę.

8.

Marynowane polędwiczki pod jabłuszkami

Smacznego !


Tagi:

mięso