Sposób przygotowania:
Marynowane polędwiczki pod jabłuszkami1.
Polędwiczki wieprzowe umyłam pod bieżącą wodą, potem dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi.
Przygotowałam naczynie ceramiczne do którego włożyłam mięso, a następnie posypałam przyprawą do dań.
Również popieprzyłam i posoliłam.
2.
Suszony majeranek roztarłam między palcami, a potem obficie posypałam mięso.
3.
Następnie polałam mięso melasą z granatem oraz olejem sezamowym.
Przykryłam folią silikonową i wstawiłam naczynie do lodówki na kilka godzin.
4.
Po wyjęciu schłodzonych polędwiczek z lodówki, zdjęłam folię silikonową.
Chłodne masło pokroiłam na części i poukładałam na mięsie.
5.
Jabłka umyłam, przekroiłam każde na połowę, wydrążyłam gniazda nasienne i położyłam na mięsie.
6.
Z racji tego, że ogólnie lubię dodawać melasę z granatem do pieczenia mięso polałam dodatkowo nią jabłka.
7.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i wstawiłam naczynie z polędwiczkami na 1 godzinę.
8.
Smacznego !