Sposób przygotowania:
Sajgonki z wieprzowiną i kapustą
Farsz:
Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Odcedzamy i lekko siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na nim posiekane w drobną kosteczkę ząbki czosnku. Kiedy z patelni zacznie unosić się jego zapach dodajemy mięso i smażymy je przez 3-5 minut pilnując aby czosnek się nie przypalił. Kiedy mięso ładnie się zarumieni dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i posiekaną drobno kapustę pekińską. Dusimy około 10 minut aż mięso i warzywa zmiękną. Dodajemy makaron – wszystko starannie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku sosem rybnym, sojowym solą i pieprzem – odstawiamy.
Sos:
Marchewkę i czosnek obieramy kroimy w cieniutkie plasterki. Papryczkę chilli siekamy. Do rondelka wlewamy wodę, sos rybny, sok z limonki i dodajemy cukier. Następnie dodajemy marchewkę, czosnek i chilli i wszystko razem wstawiamy na palnik i zagotowujemy (nie doprowadzając do wrzenia . Sos gotujemy około 8-10 minut lub do momentu jak 1/3 odparuje.
Na talerz wlewamy letnią wodę. Delikatnie moczymy w niej po 1 płacie papieru ryżowego. Namoczony płat delikatnie przenosimy na blat. Na środku nakładamy porcję farszu i zwijamy papier jak na nasze krokiety. Zwiniętą sajgonkę przekładamy na ręcznik papierowy – czynność powtarzamy aż do wyczerpania się składników.
Na głębokiej patelni lub we frytownicy rozgrzewamy olej i smażymy na nim partiami sajgonki po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania ładnego złotego koloru. Po usmażeniu sajgonki ponownie odsączamy na ręczniku papierowym.
Sajgonki serwujemy razem z sosem (sos najlepiej serwować na ciepło ).
Smacznego.
Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Odcedzamy i lekko siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na nim posiekane w drobną kosteczkę ząbki czosnku. Kiedy z patelni zacznie unosić się jego zapach dodajemy mięso i smażymy je przez 3-5 minut pilnując aby czosnek się nie przypalił. Kiedy mięso ładnie się zarumieni dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i posiekaną drobno kapustę pekińską. Dusimy około 10 minut aż mięso i warzywa zmiękną. Dodajemy makaron – wszystko starannie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku sosem rybnym, sojowym solą i pieprzem – odstawiamy.
Sos:
Marchewkę i czosnek obieramy kroimy w cieniutkie plasterki. Papryczkę chilli siekamy. Do rondelka wlewamy wodę, sos rybny, sok z limonki i dodajemy cukier. Następnie dodajemy marchewkę, czosnek i chilli i wszystko razem wstawiamy na palnik i zagotowujemy (nie doprowadzając do wrzenia . Sos gotujemy około 8-10 minut lub do momentu jak 1/3 odparuje.
Na talerz wlewamy letnią wodę. Delikatnie moczymy w niej po 1 płacie papieru ryżowego. Namoczony płat delikatnie przenosimy na blat. Na środku nakładamy porcję farszu i zwijamy papier jak na nasze krokiety. Zwiniętą sajgonkę przekładamy na ręcznik papierowy – czynność powtarzamy aż do wyczerpania się składników.
Na głębokiej patelni lub we frytownicy rozgrzewamy olej i smażymy na nim partiami sajgonki po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania ładnego złotego koloru. Po usmażeniu sajgonki ponownie odsączamy na ręczniku papierowym.
Sajgonki serwujemy razem z sosem (sos najlepiej serwować na ciepło ).
Smacznego.
Justi2401
smokii
Igraszki Losu