Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pieczone ziemniaki z boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ziemniaki pieczone w piekarniku wypełnione kremowym farszem z dodatkiem cebulki i wędzonego boczku.

Pieczone ziemniaki z boczkiem

Składniki:

Pieczone ziemniaki z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki z boczkiem

ETAP 1:

Pieczone ziemniaki z boczkiem
Połówki ziemniaków oprószyć solą i upiec.

Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić wzdłuż na pół, skropić delikatnie olejem, oprószyć solą i zawinąć po parę połówek w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C. Piec przez około godzinę, aż będą miękkie. Najlepiej sprawdzić to wbijając widelca.

ETAP 2:

Pieczone ziemniaki z boczkiem
Skrojoną cebulę i boczek usmażyć na patelni.

Boczek, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć razem na patelni. Za pomocą łyżeczki z upieczonych połówek ziemniaków wydrążyć miąższ, zostawiając część przy skórce.

ETAP 3:

Pieczone ziemniaki z boczkiem
Ziemniaki połączyć ze śmietaną i pozostałymi składnikami.

Do wyjętych ziemniaków dodać masło, śmietanę, rozgnieciony czosnek i usmażony boczek z cebulą. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Masę nałożyć do wydrążonych ziemniaków, posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika. Zapiekać w 200*C przez około 20 min. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym, świeżym szczypiorkiem.

Smacznego.