Pieczona polędwiczka wieprzowa z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Polędwiczka nadziana białą kiełbasą owinięta w plastry boczku sprawdzi się świetnie na niedzielny obiad.

Pieczona polędwiczka wieprzowa z białą kiełbasą

Składniki:

Pieczona polędwiczka wieprzowa z białą kiełbasą

 

  • ok. 250 g polędwiczki wieprzowej
  • sól
  • 1 sparzona biała kiełbasa
  • 5-6 cienkich plasterków surowego wędzonego boczku

Marynata

Sposób przygotowania:

Pieczona polędwiczka wieprzowa z białą kiełbasą

ETAP 1:

Pieczona polędwiczka wieprzowa z białą kiełbasą
Pieprz lekko tłuczemy i mieszamy z musztardą

Musztardę mieszamy z lekko utłuczonym pieprzem.

ETAP 2:

Pieczona polędwiczka wieprzowa z białą kiełbasą
Polędwiczkę marynujemy w musztardzie z pieprzem

Polędwiczkę nacinamy przez środek długim, ostrym nożem i dokładnie nacieramy solą zarówno z wierzchu, jak i w środku.

Mięso smarujemy musztardą wymieszaną z pieprzem (w środku także). Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

ETAP 3:

Pieczona polędwiczka wieprzowa z białą kiełbasą
Białą kiełbasę wkładamy w środek polędwiczki

W środek zamarynowanej polędwiczki wkładamy białą kiełbasę.

ETAP 4:

Pieczona polędwiczka wieprzowa z białą kiełbasą
Mięso owijamy boczkiem i pieczemy 35 minut

Całość owijamy w plastry boczku, wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Ok. 10 minut przed końcem rozcinamy rękaw, żeby boczek się zrumienił.