Sposób przygotowania:
Polędwiczka z grzybami w cieście francuskimETAP 1
Grzyby rozmrażamy. Rozmrożone dokładnie odsączamy z wody. Można do tego celu użyć papierowych ręczników. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
ETAP 2
Pokrojoną rumienimy na oleju. Między czasie grzyby także kroimy w kostkę. Pokrojone dodajemy do zrumienionej cebuli. Całość razem smażymy około 15- 20 minut do zredukowania płynu.
W trakcie smażenia dodajemy do nich kostkę grzybową, tymianek, sól oraz pieprz do smaku. Gotowy farsz studzimy.
ETAP 3
Między czasie polędwiczkę przepłukujemy i osuszamy. Gotową nacieramy solą, pieprzem papryką oraz oregano. Przyprawioną obsmażamy z każdej strony po około 2 minuty na oleju.
ETAP 4
Ciasto francuskie rozwijamy. Na jego środek wykładamy połowę grzybowego farszu. Na farsz wykładamy polędwiczkę, którą przykrywamy pozostałym farszem.
ETAP 5
Ciasto francuskie zawijamy i dokładnie zlepiamy z każdej strony. Uformowaną pieczeń przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem ciasta do spodu.
Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Tępą stroną noża wykonujemy na cieście dekoracyjną choinkę.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (200°C). Polędwiczkę pieczemy około 35 minut. Gotową wyjmujemy, kroimy na porcje i podajemy.
SylaUla
gusia1000