jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Polędwiczka z grzybami w cieście francuskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W okresie Bożego Narodzenia w kuchni powinno być czuć grzyby. Dlatego na świąteczny obiad polecam soczystą polędwiczkę otuloną właśnie leśnymi grzybami. Do tego całość zamknięta jest w delikatnym cieście francuskim. Takie połączenie smakuje pysznie.

Polędwiczka z grzybami w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczka z grzybami w cieście francuskim

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa,
  • 1 cebula,
  • Mrożone leśne grzyby (u mnie 800 gram po rozmrożeniu i odsączeniu wody),
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Tymianek suszony,
  • 1 kostka grzybowa,
  • Papryka do smaku,
  • Olej,
  • Oregano,
  • Żółtko do smarowania ciasta,

Sposób przygotowania:

Polędwiczka z grzybami w cieście francuskim

ETAP 1

Polędwiczka z  grzybami w cieście francuskim
rozmrożone grzyby dokładnie odsączamy

Grzyby rozmrażamy. Rozmrożone dokładnie odsączamy z wody. Można do tego celu użyć papierowych ręczników. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

ETAP 2

Polędwiczka z  grzybami w cieście francuskim
pokrojone grzyby dodajemy do cebuli

Pokrojoną rumienimy na oleju. Między czasie grzyby także kroimy w kostkę. Pokrojone dodajemy do zrumienionej cebuli. Całość razem smażymy około 15- 20 minut do zredukowania płynu.

W trakcie smażenia dodajemy do nich kostkę grzybową, tymianek, sól oraz pieprz do smaku. Gotowy farsz studzimy.

ETAP 3

Polędwiczka z  grzybami w cieście francuskim
Polędwiczkę obsmażamy z każdej strony

Między czasie polędwiczkę przepłukujemy i osuszamy. Gotową nacieramy solą, pieprzem papryką oraz oregano. Przyprawioną obsmażamy z każdej strony po około 2 minuty na oleju.

ETAP 4

Polędwiczka z  grzybami w cieście francuskim
Na ciasto wykładamy farsz i polędwiczkę

Ciasto francuskie rozwijamy. Na jego środek wykładamy połowę grzybowego farszu. Na farsz wykładamy polędwiczkę, którą przykrywamy pozostałym farszem.

ETAP 5

Polędwiczka z  grzybami w cieście francuskim
ciasto smarujemy z wierzchu żółtkiem

Ciasto francuskie zawijamy i dokładnie zlepiamy z każdej strony. Uformowaną pieczeń przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem ciasta do spodu.

Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Tępą stroną noża wykonujemy na cieście dekoracyjną choinkę.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (200°C). Polędwiczkę pieczemy około 35 minut. Gotową wyjmujemy, kroimy na porcje i podajemy.