Sposób przygotowania:
Miodowo- bakaliowy sernikETAP 1
SPÓD: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do tak przygotowanej dodajemy pozostałe składniki. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 2
Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach
ETAP 3
SER: Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy sery, masło, cukier, miód oraz żółtka Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Do połączonych składników dodajemy olejek pomarańczowy, mąkę krupczatkę, budyń oraz proszek do pieczenia.
Całość ponownie miksujemy. Tak przygotowaną masę serową łączymy z ubitą pianą z białek.
ETAP 4
Skórkę z pomarańczy oraz rodzynki oprószamy w mące.
Gotowy ser wylewamy na miodowo- piernikowe ciasto kruche. Ser wylewamy porcjami, jednocześnie zatapiając z min bakalie.
Gotowy wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180˚C.
Upieczeniu wyjmujemy i dokładnie studzimy (najlepiej przez noc).
Zimny sernik wykańczamy czekoladowo-bakaliową polewą. Przed dekoracją możemy ściąć zrumieniony wierzch sernika.
Etap 5
WYKOŃCZENIE: Grubsze bakalie, takie jak morele, śliwki, orzechy i figi kroimy na mniejsze części.
ETAP 6
Masło, rozdrobnioną czekoladę oraz mleko umieszczamy w garczku.
Składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia i połączenia się ze sobą.
Gotową czekoladę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej bakaliową mieszankę.
Gotową polewę wykładamy na zimny sernik. Ciasto schładzamy, by polewa zastygła i gotowe.
Sernik kroimy ciepłym i ostrym nożem (np. zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie). Wówczas polewa idealnie się kroi
SylaUla
gusia1000