jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Miodowo- bakaliowy sernik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bożonarodzeniowe ciasto to takie, w którym nie skąpimy bakalii. Taki właśnie jest ten sernik, a właściwie jego polewa. Całość uzupełnia spód pachnący piernikiem. Takie połączenie bez wyrzutów sumienia mogę nazwać doskonałym:).

Miodowo- bakaliowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowo- bakaliowy sernik

MIODOWY SPÓD (tortownica 24 cm)

  • 12 dag mąki,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 6 dag margaryny,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka miodu

SER

  • 1 kg białego sera (3 razy mielonego),
  • 250 gram sera ricotta,
  • 150 gram masła,
  • 22 dag cukru pudru,
  • 1 łyżka prawdziwego miodu,
  • 6 dużych jajek,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • 1 olejek pomarańczowy,
  • 1 szczypta proszku do pieczenia,
  • 100 gram skórki pomarańczowe,
  • 50 gram rodzynek złota,
  • Mąka do oprószenia bakalii

CZEKOLADOWO - BAKALIOWA POLEWA

Sposób przygotowania:

Miodowo- bakaliowy sernik

ETAP 1

Miodowo- bakaliowy sernik
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

SPÓD: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do tak przygotowanej dodajemy pozostałe składniki. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 2

Miodowo- bakaliowy sernik
wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem

Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach

ETAP 3

Miodowo- bakaliowy sernik
białka ubite łączymy z masą serową

SER: Białka oddzielamy od żółtek.

Do malaksera przekładamy sery, masło, cukier, miód oraz żółtka Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Do połączonych składników dodajemy olejek pomarańczowy, mąkę krupczatkę, budyń oraz proszek do pieczenia.

Całość ponownie miksujemy. Tak przygotowaną masę serową łączymy z ubitą pianą z białek.

ETAP 4

Miodowo- bakaliowy sernik
ser wylewamy na piernikowy spod naprzemiennie z skórką i rodzynkami

Skórkę z pomarańczy oraz rodzynki oprószamy w mące.

Gotowy ser wylewamy na miodowo- piernikowe ciasto kruche. Ser wylewamy porcjami, jednocześnie zatapiając z min bakalie.

Gotowy wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180˚C.

Upieczeniu wyjmujemy i dokładnie studzimy (najlepiej przez noc).

Zimny sernik wykańczamy czekoladowo-bakaliową polewą. Przed dekoracją możemy ściąć zrumieniony wierzch sernika.

Etap 5

Miodowo- bakaliowy sernik
bakalie kroimy na mniejsze części i mieszamy ze sobą

WYKOŃCZENIE: Grubsze bakalie, takie jak morele, śliwki, orzechy i figi kroimy na mniejsze części.

ETAP 6

Miodowo- bakaliowy sernik
przygotowaną polewę wykładamy na ciasto

Masło, rozdrobnioną czekoladę oraz mleko umieszczamy w garczku.

Składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia i połączenia się ze sobą.

Gotową czekoladę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej bakaliową mieszankę.

Gotową polewę wykładamy na zimny sernik. Ciasto schładzamy, by polewa zastygła i gotowe.

Sernik kroimy ciepłym i ostrym nożem (np. zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie). Wówczas polewa idealnie się kroi