Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobry domowy chlebek upieczony na świeżych drożdżach z dodatkiem ziaren. Polecam na śniadanko z ulubionym dżemem. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on przeznaczony w całości do poczęstowania.

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej

Składniki:

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej

 

Sposób przygotowania:

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej

1.

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej
Wsypanie do miski mąki pszennej chlebowej

Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typu 1050.

2.

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej
Dosypanie słonecznika, płatków, sezamu i żurawiny

Dosypać słonecznik, płatki owsiane, czarny sezam i żurawinę, ponownie wymieszać.

3.

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej
Wsypanie cukru kryształu i ponowne wymieszanie

Wsypać cukier kryształ, za każdym razem mieszać.

4.

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej
Wsypanie soli morskiej jodowanej i wymieszanie

Kolejno wsypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać łyżką.

5.

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do pozostałych składników, wymieszać.

6.

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej

Na końcu wlać letnią wodę.

7.

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej

Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.

8.

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na około 20 minut.

9.

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej

Wystudzić na kratce.

11.

Chlebek z ziarnami na mące chlebowej

Smacznego !