Sposób przygotowania:
Chlebek z ziarnami na mące chlebowej1.
Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typu 1050.
2.
Dosypać słonecznik, płatki owsiane, czarny sezam i żurawinę, ponownie wymieszać.
3.
Wsypać cukier kryształ, za każdym razem mieszać.
4.
Kolejno wsypać sól morską jodowaną i znowu wymieszać łyżką.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do pozostałych składników, wymieszać.
6.
Na końcu wlać letnią wodę.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na około 20 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !