Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Miękkie pierniczki z powidłami śliwkowymi, które nie tylko wypełniają wnętrze pierniczków, ale są też składnikiem ciasta.

Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi

 

  • 1/2 szklanki miodu prawdziwego płynnego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki powideł śliwkowych
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • powidła śliwkowe do nadzienia

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi

ETAP 1:

Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi
Masło rozpuścić z miodem, cukrem i powidłami.

Miód, cukier, masło i powidła śliwkowe przełożyć do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści.

Jeżeli w powidłach śliwkowych są duże kawałki owoców, należy je zmiksować blenderem.

Masę przestudzić i do jeszcze ciepłej dodać jajko wraz ze śmietaną.

ETAP 2:

Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymi
Z rozwałkowanego ciasta wycinać serduszka lub inne kształty.

Mąkę pszenną przesiać razem z kakao i wymieszać ze spulchniaczami  oraz przyprawą do piernika.

Suchą mieszankę wsypać do masy miodowej i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. 

Ciasto odstawić na parę godzin do lodówki. Można też pozostawić ciasto na dłużej, do kilki dni i upiec w dogodnym czasie.

Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, tak aby się nie kleiło.  Grubość ciasta to około 4 mm.

Wycinać serduszka i układać na blaszce z wyłożonym papierem do pieczenia. Brzegi serduszek posmarować lekko wodą, na środek położyć niewielką porcję powideł i przykryć drugim serduszkiem doklejając równo brzegi.

Piec w temperaturze 180*C przez 8-10 minut, w zależności od wielkości serduszek. Pieczemy dość krótko, gdyż zbyt długie pieczenie sprawi, że pierniczki będą twarde. 

Wystudzone pierniki oblać polewą czekoladową. W tym celu czekoladę razem z kremówką rozpuszczamy w naczyniu nad gotującą się wodą.

Do czekolady można przykleić dodatkowo cukrowe dekoracje.

Pierniczki po upieczeniu są miękkie i żeby takie pozostały, należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego :)