Sposób przygotowania:
Nadziewane pierniczki z powidłami śliwkowymiETAP 1:
Miód, cukier, masło i powidła śliwkowe przełożyć do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści.
Jeżeli w powidłach śliwkowych są duże kawałki owoców, należy je zmiksować blenderem.
Masę przestudzić i do jeszcze ciepłej dodać jajko wraz ze śmietaną.
ETAP 2:
Mąkę pszenną przesiać razem z kakao i wymieszać ze spulchniaczami oraz przyprawą do piernika.
Suchą mieszankę wsypać do masy miodowej i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Ciasto odstawić na parę godzin do lodówki. Można też pozostawić ciasto na dłużej, do kilki dni i upiec w dogodnym czasie.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką, tak aby się nie kleiło. Grubość ciasta to około 4 mm.
Wycinać serduszka i układać na blaszce z wyłożonym papierem do pieczenia. Brzegi serduszek posmarować lekko wodą, na środek położyć niewielką porcję powideł i przykryć drugim serduszkiem doklejając równo brzegi.
Piec w temperaturze 180*C przez 8-10 minut, w zależności od wielkości serduszek. Pieczemy dość krótko, gdyż zbyt długie pieczenie sprawi, że pierniczki będą twarde.
Wystudzone pierniki oblać polewą czekoladową. W tym celu czekoladę razem z kremówką rozpuszczamy w naczyniu nad gotującą się wodą.
Do czekolady można przykleić dodatkowo cukrowe dekoracje.
Pierniczki po upieczeniu są miękkie i żeby takie pozostały, należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego :)
SylaUla