BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1232]

Polędwiczki drobiowe duszone w sosie pieczarkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszne polędwiczki podsmażane na maśle , a następnie duszone w sosie pieczarkowym. Podawane z ziemniaczkami.

Polędwiczki drobiowe duszone w sosie pieczarkowym

Składniki:

Polędwiczki drobiowe duszone w sosie pieczarkowym

 

  • drobiowe polędwiczki około 7 szt,
  • masło klarowne 4 -5 łyżek,
  • sól, pieprz do smaku
  • suszony tymianek 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa do drobiu 1 łyżeczka,

 

  • sos grzybowy;
  • pieczarki około 400 g,
  • oliwa 5 łyżek,
  • cebula 1 szt,
  • sól,pieprz do smaku,
  • bulion warzywny około 2 szklanek,
  • mąka 2 -3 łyżki,
  • woda 1/4 szklanki,

 

  • dodatkowo może być śmietana do zabielenia,

Sposób przygotowania:

Polędwiczki drobiowe duszone w sosie pieczarkowym
Drobiowe polędwiczki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko naciąć w dwóch, trzech miejscach.

Polędwiczki oprószyć przyprawami przykryć ścierką i włożyć na godzinę do lodówki.

Po tym czasie polędwiczki włożyć na rozgrzane masło klarowne i smażyć około 10 - 15 minut z jednej i drugiej strony.

W razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą.

Przygotować sos grzybowy.

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebule obrać , pokroić w kostkę,zeszklić na gorącej oliwie, dodać starte pieczarki i dusić około 15 - 20 minut, lekko osolić.

Następnie dolać bulionu około 1,5 - 2 szklanek, doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Pod koniec duszenia sos zagęścić mąką wymieszaną w wodzie.

Do sosu włożyć podsmażone polędwiczki i dusić w sosie jeszcze około 10 minut.

Podawać gorące z ziemniaczkami.

Sos nożna zabielić śmietaną.

Tagi:

danie mięso