MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Polędwiczki drobiowe w sosie cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne polędwiczki z kurczaka w cytynowym sosie. Prosty sposób na ciekawe urozmaicenie codziennego menu.

Polędwiczki drobiowe w sosie cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki drobiowe w sosie cytrynowym

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki drobiowe w sosie cytrynowym
Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Połowę kroimy na plasterki. Kurczaka myjemy osuszamy. Solimy i pieprzymy po czym obkładamy plasterkami cytryny i zostawiamy na godzinę w lodówce. Po godzinie zdjemujemy cytryny i oprószamy polędwiczki mąką. Smażymy z obu stron na oliwie. Po usmażeniu przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie, na której smażyły się polędwiczki. Kiedy cebulka się zeszkli zalewamy ją wrzącą wodą. Dodajemy odłożone plasterki cytryny. Mieszamy i przelewamy do garnka z polędwiczkami. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, żeby smaki się przegryzły. Takie polędwiczki najlepiej smakują z ryżem. Ponieważ mają dość jednolitą barwę na pewno uatrakcyjni je dodatek kolorowego ryżu, na który przepis podaję tutaj: https://gotujmy.pl/roznokolorowe-babki-z-ryzu,przepisy-dodatki-do-potraw-przepis,181000.html
Polędwiczki drobiowe w sosie cytrynowym
Cytrynę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem
Polędwiczki drobiowe w sosie cytrynowym
Połowę cytryny pokroić na plasterki, w których marynujemy polędwiczki
Polędwiczki drobiowe w sosie cytrynowym
Mięso usmażyć z obu stron na oliwie z oliwek
Polędwiczki drobiowe w sosie cytrynowym
Polędwiczki gotować z cebulką i plasterkami cytryny na wolnym ogniu